ČEŠNJAK RODI DVA PUTA GODIŠNJE

Češnjak ili bijeli luk (lat. Allium sativum) začinska je biljka iz porodice Alliaceae. Srodna je luku, poriluku i vlascu. Smatra se da potječe iz srednje Azije, a upotrebljava se u kulinarstvu i medicini.

Glavice češnjaka složene su od nekoliko češnjeva. Svaki češanj ima čvrstu vanjsku ljusku, a svi češnjevi, obavijeni zajedničkim ovojnim listom, čine glavicu češnjaka. Širom svijeta uzgajaju se različite vrste češnjaka koje se razlikuju po boji, veličini i okusu. Najčešći je češnjak s bijelom, ružičastom ili ljubičastom ljuskom. Češnjak je tisućama godina poznat kao ljekovita biljka širokog spektra djelovanja.

Voli suha, topla i prozračna mjesta. Tlo treba biti pjeskovito, duboko obrađeno najbolje ilovača, teškim tlima dodati pijeska.

Ne sije se. Saditi češnjake ili zametke sa cvata. U južnim krajevima se sadi dva puta – u travnju, za berbu u srpnju/kolovozu, i u listopadu za berbu u proljeće. Jesenji uzgoj je uvijek sigurniji. Češnje pokriti s 2 cm debelim slojem pijeska. Treba se često okopavati.